Google+

Gyenesdiás és környékének látnivalói

Kerámiaház , Kossuth Lajos u. 103
 http://www.jesapekkeramia.hu/

gyenesdiás kerámiaház

Kályhamúzeum, Gyenesdiás
 http://www.antikkalyha.hu/

antik kályha múzeum

Gyenesdiási Vadaspark 

gyenesdiáas vadaspark

Vadlánik barlang

vadlánik barlang

Kőbánya  

gyenesdiás kőbánya

Gyenesdiáson lévő Kapernaum konferenciaközpont idősek otthonának is helyt ad. Az intézmény a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz tartozik. Gyenesdiáson található a Havas Boldogasszony templom, illetve a Szent Ilona kápolna. 

Érdemes felkeresni az 1992-ben felújított Kerámiaházat, amely csaknem 160 éves múltra tekint vissza, falai vályogból épültek. A nádfedeles teteje az eredeti minta alapján lett felújítva. Külsőleg egy tipikus balatoni tájház, egyébként üzlet és is lakóház egyben. 1,1 kilométerre fekszik Gyenesdiás központjától.
A látogatók mezőtúri, herendi és dombóvári használati és dísztárgyakat tekinthetnek meg kerámiából. Egy tanár házaspár tulajdonában van, szívesen vezetik be az érdeklődőket a korongozás rejtelmeibe is.  

A Gyenesdiás Diótörő u. 16/2 szám alatti múzeumban Magyarországon egyedül itt lehet egy 400 darabot felvonultató öntött vasból készült 100- 200 éves múltra visszatekintő antik kályha magángyűjteményt megnézni. 
A kályhák felújítását eredeti képek alapján Vaszkó Ernő végezte el és modern kori fűtési technikákkal vannak kombinálva. A múzeumba ingyenes a belépés. 

Tavasztól ősz végéig látogatható a Lidó strandnál, a gyenesdiási vadaspark, Madárparkjában 60 feletti a különféle madárfajok száma. Láthatók itt fácánok, pávák, trópusi, vízi, ragadozó madarak is. 
Az Állatfarmján pedig a házi állatokkal barátkozhatnak a gyerekek, sőt még a kecskefejést is ki lehet próbálni. Pontos címe: Gyenesdiás, József Attila u.5. 

Gyenesdiás északi részéhez két kilométerre található a Büdöskúti-völgy és a Pajta-völgy határán Magyarország leghatalmasabb bükkfája. Gyenesdiás központjától 3 kilométerre egy erdei kirándulóközpontot találhatunk. A környék legmélyebben lévő pontján, 180 méteres tengerszintfeletti magasságban fekszik. 
Erdei sportpálya, játszótér, esőbeálló, szalonnasütögető padokkal, asztalokkal várja a természetben kikapcsolódni vágyó családokat. Központi fekvése van a túraútvonalakban, vagy innen indulnak ki, vagy itt találkoznak, illetve végződnek. 
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nyugati kapujának is nevezik Nagymezőt. 

Aki Gyenesdiáson jár érdemes meglátogatnia a Keszthelyi-hegység Vadlánlik barlangját. Igazán ritkaságnak számít, ugyanis a szél vájta ki a hegybe, mérete körülbelül egy szoba méretének felel meg. 
A szélerózió munkáját azután mesterségesen bővítették ki. A környék hegyei 80 év feletti fekete fenyőktől illatoznak és ontják magukból a friss levegőt. 

A nagymezői vagy a vadlánliki túra egyik állmása lehet a csodálatos látványt nyújtó régi kőbánya katlanjának képe. 
Mióta nem működik a bánya, vízmosások nyomai fedezhetők fel. A katlanba leérve a természet másik érdekességét, a visszhangot lehet élvezni.

A gyenesdiási strand >>> 


Gyenesdiáson két strand üzemel, a
központhoz közelebbi Diási
Játékstrand és a Keszthely felöli
részen elterülő Lidostrand.  Az
utóbbitól körülbelül egy kilométerre
már a Keszthelyhez tartozó Libás
Strand található.

A Lidostrand mellett
közvetlenül fekszik a gyenesdiási
kalandpark.  


Gyenesdiás Strand nagyobb térképen való megjelenítése