Gyenesdiás - Festetics Kilátó

gyenesdiás festetics kiátóA Gyenesdiás melletti Kerek-hegy tetején magasodik a 2000-ben újjáépített háromemeletes Festetics György kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre, völgyekre, erdőségekre és a Keszthelyi-öbölre. 

Amennyiben gépkocsival indulnak útnak, akkor a Keszthely-Gyenesdiási körforgalomból a Faludi utca irányába kell kihajtani, azután pedig a Lőtéri utca vezet Nagymezőig. Itt kiépített parkoló várja az erre kirándulókat, majd gyalogosan lehetséges továbbmenni a Festetics György kilátóhoz. 

Aki gyalogszerrel vállalkozik az út megtételére, az turistaútvonalakon haladhat többnyire. Gyenesdiáson a 71-s főút vezet át, ahonnan lekanyarodva a Hunyadi János utcán a községháza melletti sárga, később pedig a sárga keresztjelzést követve érkezhetnek a murvabányához, ahonnan már Nagymező következik. Innen pedig egy jó állapotban lévő ösvény vezet a kilátóig. Természetesen ingyenesen lehet felmenni a Festetics kilátóba és az év bármelyik szakaszában rendelkezésre áll, igaz ítéletidőben, vagy ködös, esős időben nem érdemes felmenni. Jó kilátási viszonyok esetén szinte a Dunántúl fele, nyugati irányban a Zalai dombság, a nagykanizsai és zalaegerszegi adótornyok, észak-nyugati irányban pedig az Alpok vonulatainak egy része vehető ki. Déli irányban egészen a Mecsekig lehet ellátni. 

Berzsenyi kilátó


berzsenyi kilátó gyenesdiás
A Pető hegyen pedig a Berzsenyi kilátó emelkedik ki a környezetéből, amelyet 2002-ben újítottak fel, innen szintén csodaszép kilátás nyílik a természetre.

Két féleképpen lehet megközelíteni: először a gyenesdiási Cseri utcán, majd a Berzsenyi utcán végigmenve, a Vonyarcvashegytől induló piros jelzésen tovább folytatva utunkat, haladunk ki a faluból egészen a célig.

Másik lehetőség a Nagymezőhöz közel induló sárga jelzést követve kell menni. Nagymezőt a McDonalds melletti körfogalomból északi irányba kimenve, az első utcánál, a Lőtéri utcánál jobbra lehet elérni. Innen pedig már gyalogszerrel érdemes tovább menni.