Gyenesdiás - Halpiac

gyenesdiás halpiacA gyenesdiási halpiac a Madách utcában, a strand közvetlen szomszédságában található. A Balatoni Hal- és Termelői Piac 2013. április 06-án nyitotta meg újra kapuit, pályázati pénzből végezték a fejlesztéseket. Önfeledt vásárlásra és szombatonként egyben bőséges szórakozásra is lehetőség van a gyenesdiási halpiacon. A Balatonon előforduló halak széles kínálatából lehet válogatni az itt üzemelő két halboltban, aki pedig már nem bírja kivárni, hogy hazaérjen, illetve nem tud ellenállni az ínycsiklandozó sült hal illatának, az már a helyszínen is megkóstolhatja a finomabbnál finomabb sült halakat, különösen kedvelt a keszeg, érdekesség a harcsagyros, harcsából készült fish and chips, de többféle füstölt hal is vásárolható.  

Kedd és péntek a friss halfogás napja a gyenesdiási halpiacon, lehet itt kapni többek között balint, harcsát, busát, angolnát, süllőt, pontyot. A Balaton algásodásának megszüntetése miatt busák lettek a Balatonba telepítve az 1970-s, 80-as években. Azonban sajnos sok halfajta létét veszélyeztetik, ezért kimondottan örülnek, ha kifogják őket. Természetesen lehet a Gyenesdiáson lévő halpiacon egyéb hagyományos egyszerű ételeket is kapni, mint zsíros kenyér lilahagymával tálalva, sült kolbász vagy kürtőskalács, rétesek és langalló, esetenként tócsni is. A különlegességek kedvelői sem maradnak hoppon, mert találhatnak itt hagymalekvárt, gyömbéres zselét, chilis-fokhagymás tehénsajtot, disznósajtot mangalicából. A szomjúságukat pedig bio zöldség- és gyümölcslevekkel csillapíthatják, illetve különböző szörpökkel, az italok kedvelői pedig tapolcai sörök és pálinkák sokaságából választhatnak. 

A halakon kívül különféle friss árukból lehet vásárolni, közvetlenül a termelőktől, de a kézművesség kedvelői is kedvükre találnak itt termékeket. Szombatonként érdekes családi programok, kincskereső vásár, látványfőzés, a kisebbeknek játszóház és kézműves foglalkozások kínálkoznak. A bolhapiacok rajongói sem maradnak ki az élvezetekből. Jó tudni, hogy szombatonként és vasárnaponként 14 órától nyit a gyenesdiási halpiac, hétfői napokon zárva van. Hétköznaponként 21 óráig is nyitva van. A gyenesdiási halpiac megnyitása fontos hiányt töltött be, ugyanis addig csak a siófoki halpiacon lehetett friss balatoni halakat venni.

Video

A gyenesdiási halpiac küzd a hekkel.
A hetivalasz.hu videója a piacról